EUROPESE CULTURELE HOOFDSTAD:

WAT IS DAT?

Met Europese Culturele Hoofdstad wil de Europese Unie de culturele rijkdom en diversiteit van Europa in de kijker te zetten. In 2030 leveren België en Cyprus een Culturele Hoofdstad, en er wordt ook een stad gekozen uit een kandidaat-lidstaat van de EU. In België nemen Brugge, Kortrijk, Gent, Molenbeek, Leuven en Namen het tegen elkaar op.

In 1985 werd Athene de eerste Europese Culturele Hoofdstad en ook de Belgische steden Mons (2015), Brugge (2002), Brussel (2000) en Antwerpen (1993) mochten de titel al dragen.

VISIETEKST

THE ART OF CONVERSATION

Onze wereld raast voort. Klimaatverandering, armoede, een samenleving als een bont, superdivers, patchwork, kunstmatige intelligentie waar we amper vat op krijgen, mensenmassa’s en krimpende ruimte, online connectie maar offline vereenzaming. Stadsvlucht, vergrijzing, een grillige vastgoedmarkt. Mensen op de vluchten, om allerlei redenen. En dan nog het verlangen naar voldoende groen, toegankelijke cultuur en kwalitatief onderwijs.

Thema’s te over om de kandidatuur van Stad Brugge voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 aan op te hangen. Maar als we ooit die uitdagingen het hoofd willen bieden, en de kansen willen benutten, dan moeten we praten. Praten over diepzinnige waarheden, lichte momenten, intense emoties. Met elkaar, en met onszelf. Ergens tussen internetrevolutie, globalisering en pandemie, lijken we de gave van het gesprek te zijn verleerd. Maar als iéts is dat mensen samenbrengt, verbindt en onze kern raakt, dan is het kunst en cultuur wel.

Daarom is het thema van Brugge 2030:
"The art of Conversation."
De kunst van het gesprek dus.

Dit thema zal onze gids zijn voor de kandidatuur. Stad Brugge zet zich in om het gesprek over de vraagstukken die ons in de aanloop naar 2030 wachten, aan te snijden. We willen dialoog tussen mensen aanmoedigen, tussen organisaties en hun achterban, tussen steen en groen, tussen verleden en heden. Wat kan immers kostbaarder zijn dan een betekenisvol gesprek?

We willen dat zetje in de rug zijn om een onbekende aan te spreken. De juiste vraag aanreiken om een stilte met een dierbare te doorbreken. De gelegenheid om een innerlijke dialoog te voeren. Een debat voeren waar elke mening er mag zijn, waar we elkaar in de ogen kunnen kijken, in plaats van te typen in razernij. We willen brainstormen over ruimtegebrek en openstaan voor nieuwe inzichten van anderen. We willen talenten en individualiteit vieren en ontdekken hoe die anderen beroeren.

Dit alles, en zoveel meer, wil Brugge 2030 op gang brengen.
"We creëren om te verbinden, maar we moeten verbinden om te creëren."

Op weg naar de kandidatuur omarmen we "The art of Conversation" als doel en als gereedschap. We bouwen een dossier waarin zoveel mogelijk Bruggelingen zich mengen in het gesprek. De projecten die we starten, zullen niet enkel dialoog aanwakkeren, maar ontstaan zelf uit gesprekken. Deze kandidatuur is er eentje voor en door Bruggelingen, gestoeld op de gesprekken die zij willen voeren, de vragen die zij willen stellen en beantwoorden. Kunstenaars, cultuurspelers, bewoners, bezoekers, kinderen, ouderen, en iedereen daartussen.

Of je nu grootse visies hebt of kleine verzuchtingen. Of je nu een uitgesproken prater bent of iemand die luistert in stilte. Of je nu geniet van cultuur met grote C of je eigen unieke culturele invulling vindt in voetbal, skaten, frisbee. Of je nu houdt van theater of braderieën of allebei. Of je worstelt met fysieke of mentale last, of jezelf verliest in zorgen.

Een gesprek, welke vorm het ook aanneemt, verrijkt altijd. En een culturele hoofdstad die dit viert en belichaamt, is bij voorbaat een triomf.

HET ECOC-PROCES

LEES HET BIDBOOK

Wil je graag meer weten over de kandidatuur van Brugge voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2030? Ben je benieuwd naar wat we gepresenteerd hebben voor de Europese jury? Lees dan nu de Nederlandstalige versie van het Brugge 2030-dossier, ons Bidbook.

TEAM BRUGGE 2030

Om de kandidatuur van Brugge 2030 tot een goed einde te brengen stelde Stad Brugge in het voorjaar van 2023 een top-team samen. Dalilla Hermans is de trajectcoördinator, en Marthe Soete de projectmedewerker. Dalilla en Marthe trekken het inhoudelijke verhaal van Brugge 2030 en zijn verantwoordelijk voor het bidboek dat eind 2024 richting Europese jury vertrekt. In januari kwam Silke Bomberna erbij om alle communicatie in goeie banen te leiden.

Zij worden ondersteund door medewerkers van de Cel Cultuurbeleid. De Cel Cultuurbeleid Brugge is hét aanspreekpunt voor Brugse cultuurmakers: zowel socio-culturele verenigingen als professionele kunsten- en cultuurorganisaties. Ze staat klaar met advies en denkt graag mee hoe culturele uitdagingen en toekomstdromen mogelijk te maken.

Beeld: Femke den Hollander

Onze kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad steunt niet alleen op denken, maar vooral op doen. Het afgelopen anderhalf jaar organiseerden we zelf tal van evenementen, gingen we samenwerkingen aan met andere organisaties, steunden we bestaande initiatieven en lanceerden we zelfs een Open Call waar alle Brugse creatievelingen konden aan deelnemen.

PROJECTEN